Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ABS-lampje brandt tijdens rijden

Vraag gesteld door L. Golstein op 26 juli 2023

T logootje van abs licht geel op tijdens t rijden, is dit gevaarlijk?

Merk: Fiat 500
Brandstof: Benzine

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Een geel lampje met aanduiding ABS duidt op een storing. Nader onderzoek is noodzakelijk om aan het licht te brengen wat er precies aan de hand is. Er zijn vele mogelijke oorzaken maar door het storingsgeheugen uit te lezen kan de garage vermoedelijk wel een indicatie geven. Het remsysteem zal in dit geval altijd blijven werken maar het ABS gaat vermoedelijk niet in werking treden wanneer dat nodig is.

Een afspraak met de garage voor nader onderzoek zie ik zeker als wenselijk. ABS is een veiligheidsmiddel dat ervoor zorgt dat een auto tijdens een noodstop bestuurbaar blijft.

Voor de generatie auto's met datum eerste toelating na 31-12-2017 is een brandend ABS-lampje een afkeurpunt. Dit geeft ook aan dat een mogelijk weigerend ABS-systeem toch maar beter hersteld kan worden, ook als de auto ouder is en het nog geen gevolgen heeft bij de APK. U of een medeweggebruiker kan er toch op een onverwacht moment afhankelijk van zijn. De goede werking van dit systeem kan soms écht bepalend zijn in de afloop van een noodsituatie in het dagelijkse verkeer.