Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschil in actieradius tussen elektrische auto's

Vraag gesteld door A. Verschoor op 23 mei 2023

wij hebben 2 auto's met het zelfde bouwjaar met een accu van 64 Kwh. met allebei een warmtepomp de ene auto laad hem nu tot 486 km.op de andere nu tot 430 km. op waar ligt dat aan ? laatst genoemde lade in 2022 nog op tot 490 Kw. de auto's staan allebei binnen en wij laden ze meestal op via 230 volt en bij oplaad punten.

Merk: Kia
Type: Niro 64 Kwh
Bouwjaar: 2022
Brandstof: elektrisch
Motorvermogen: 150 Kw (204) pk.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe het kan dat twee auto’s met gelijke accu toch een verschil hebben in actieradius.

Range

Allereerst is het noodzakelijk om te weten dat de range (het aantal kilometers dat verwacht wordt te kunnen rijden) bepaald wordt aan de hand van behaalde resultaten in het verleden. De kans is erg groot dat de manier waarop er met beide auto’s wordt gereden dit verschil bepaalt. Waarschijnlijk wordt de ene auto meer gebruikt voor meer ritten op de snelweg dan de andere; bij hoge snelheden is een elektrische auto helaas minder efficiënt dan bij lage. Ook is het gebruik van bijvoorbeeld de verwarming van invloed op het verbruik, zodoende ook van de te verwachten actieradius (range). Zie hierover een uitleg op onze pagina; actieradius van elektrische auto’s: zo werkt het. Lees vooral het stukje: wat beïnvloedt de actieradius?

Conditie van de accu

Wanneer u twijfels heeft aan de conditie van de accu is er een test nodig om deze vast te stellen (ik verwacht hierbij overigens geen noemenswaardige verschillen). Dit kan de dealer vaak doen of bijvoorbeeld via een onafhankelijke partij als Aviloo.