Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Sturen als de auto stil staat

Vraag gesteld door C. van Oosterhout op 26 mei 2023

Met enige regelmaat zie ik mensen aan het stuur draaien, terwijl de auto stil staat (b.v. om in/uit een krap file-parkeerplek te komen). Ik denk al héél lang te weten dat dat slecht is voor de banden (en nog iets?), maar of dat daadwerkelijk zo is? Wellicht dat u mij daar antwoord op kunt geven (incl. het waarom dat het al dan niet slecht zou zijn).

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U ziet andere automobilisten aan het stuur draaien terwijl de auto stilstaat. Ook ik heb lang geleden tijdens rijles geleerd dat je beter kan sturen als de auto rolt. Dat mag met de laagste snelheid zijn of over de afstand van minder dan een meter. De reden is dat de stuurinrichting (met name stuurhuis) bij stilstaande auto veel zwaarder wordt belast dan wanneer de auto ook maar iets rolt. De banden vinden het ook prettiger om al rollend te sturen.

Of draaien aan het stuur bij stilstaande auto ook nu nog daadwerkelijk voor problemen aan banden of stuurinrichting zorgt kan ik niet zeggen. Maar iemand met een beetje gevoel voor de techniek en mechanica zal de auto eerst in beweging zetten alvorens te sturen. Omdat het kan en omdat het andere (ook al levert deze mis-handeling geen directe schade op) ook nergens voor nodig is.