Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oorzaak rammel tijdens rijden

Vraag gesteld door T. Hense op 4 juli 2023

Ik heb 2 weken geleden een ongeval gehad waardoor ik aan de voorzijde schade heb gehad, de klap was niet hard maar door de trekhaak van de voorganger is er wel wat schade.
Nu hebben we alles losgehaald en vervangen om de auto naar de spuiter te brengen maar viel het mij op, dat sinds toen het rechtervoorwiel nogal een bonkend/rammelend geluid geeft wanneer ik over een drempel of inkeping in de weg rijd. Nu heb in het nagevraagd bij de schade hersteller maar deze zegt ook dat dit niet kan komen door het ongeluk doordat de inpact daar te klein voor was.

Weet iemand wellicht waar dit geluid dan vandaan zou kunnen komen?

Merk: Audi
Type: A4 Avant
Bouwjaar: 2013
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 220

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt welk onderdeel er defect kan zijn wat de rammel tijdens het rijden veroorzaakt.

Het meest waarschijnlijk is een ruimte of speling op een van de gewrichten van de wielophanging van het rechter voorwiel. Ik voermoed niet dat er samenhang is met de aanrijding die heeft plaatsgevonden. Een onderdeel dat het hardste slijt maar ook redelijk eenvoudig en goedkoop te vervangen is is het verbindingsstangetje tussen stabilisator en de schokdemper. Natuurlijk adviseer ik om eerst zeker te zijn van het defect onderdeel voordat er iets vervangen wordt.

Om uit te kunnen sluiten of er delen van de wielophanging of het chassis beschadigd zijn door de aanrijding is het altijd aan te raden om de wielstanden, door middel van uitlijnen, te controleren.