Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Laadpaal te zwaar?

Vraag gesteld door L. Berkhout-Sterenborg op 9 mei 2023

Ik heb sinds kort een hybride Golf GTE(2015 - 185.000 gelopen)
Kan ik die aan een laadpaal opladen en zo ja, welke. Ik heb inmiddels gezien dat er verschillende laadpalen zijn.Ik heb een ANWB laadpas en een Chargepas.
De hoogvoltaccu kan worden geladen  met een laadvemogen van 3,6 kW. de palen in de buurt hebben 11 of 22 kW. Dit lijkt mij dus niet mogelijk. Thuislader aanschaffen?

Merk: Golf
Type: GTE
Bouwjaar: 2015
Brandstof: hybride

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of u gebruik kunt maken van laadpalen met een hoger vermogen voor het laden van uw auto.

Communicatie

Voordat een laadsessie gestart gaat worden zal er tussen laadpaal en auto altijd eerst communicatie zijn. Deze communicatie verloopt ook via de laadkabel die u heeft aangesloten. De laadpaal zal zodoende weten wat het maximale vermogen bedraagt van de elektrisch auto en zich hierop aanpassen.
U hoeft zich dus geen zorgen te maken, het maximale vermogen dat op de palen wordt aangegeven kan (als deze lager ligt dan wat de auto aan kan) alleen het laden vertragen. Wanneer de stekker past kunt u de laadpaal gebruiken.

Thuis laden

U kunt de auto natuurlijk ook opladen via het stopcontact door middel van de thuis lader. Dit is echter lang niet in alle gevallen aan te raden, een voorwaarde is bijvoorbeeld dat dit stopcontact op een eigen groep is aangesloten.
Veel meer informatie over laden via het stopcontact leest u op onze pagina.