Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten vervanging lage druk turbo

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 juni 2023

Auto heeft nog geen 115.000 km gelopen. Altijd in onderhoud bij dealer geweest. Geeft "beperkte motorprestatie" aan op dashboard. Vermogen is idd weggevallen, geen zwarte of witte rook. Geen signalen vooraf opgemerkt. Ontstond bij normaal optrekken bij stoplicht. Garage geeft aan lage druk turbo te vervangen, kosten eur 5.449. Afgelopen december bij 107.633 km aandrijfriem en distributieriem vervangen.
Ik was in de veronderstelling dat een dieselmotor veel kilometers kon draaien. Mijn vorige benzine Volvo reed 475.000km zonder motorproblemen.

Is dit een kilometrage waarop vervanging nodig is? Was dit bij normaal gebruik te verwachten? Wat is de mogelijke oorzaak? En hoe dit euvel te voorkomen? Is er een relatie met de eerdere vervanging aandrijfriem en distributieriem? Wat zijn de kosten vervanging lage druk turbo?

Merk: jaguar
Type: xf sportbreak 3.0
Bouwjaar: 2014
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 275 pk

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft vragen over de defecte turbo van uw Jaguar.

Bij uw auto is er een defect aan de drukregeling of de verstelling van de variabele schoepen van de turbo. Het motormanagement van de auto heeft dit herkend en u krijgt hierom de melding ‘beperkte motorprestatie’. Dit is iets heel anders dan een turbo waarbij de lagering defect is geraakt, in dat geval komt er motorolie in de turbo waardoor de auto blauwe rookpluimen laat zien. De motor kan dan ook "op hol slaan", wat ernstige schade tot gevolg heeft. 

Ik verwacht dat een deelreparatie of revisie van de turbo ook goed mogelijk is. De dealer biedt dit waarschijnlijk niet aan maar een diesel specialist doet dit zelf of kan wellicht een gereviseerde turbo bemachtigen. U kunt bijvoorbeeld MRA raadplegen.
De oorzaak kan ik niet benoemen omdat het exacte defect nog niet bekend is. Eerst moet er een diagnose komen die aangeeft welk deel van de turbo echt defect is. De complete turbo vervangen lijkt me niet noodzakelijk. Een samenhang met het vervangen van de multi- en de distributieriem is er naar alle waarschijnlijkheid niet.

Wanneer de fabrieksgarantie verlopen is heeft u nog altijd recht op een product dat voldoet aan redelijke verwachtingen. Dat lijkt me niet het geval bij een dergelijk lage kilometerstand. U kunt hiervoor altijd terecht bij de persoon die de auto aan u verkocht heeft. Meer hierover kunt u lezen op onze pagina: klacht na aankoop.