Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gordel rolt bijna niet op

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 mei 2023

Ik heb ongeveer 2 maanden geleden een tweedehands auto gekocht bij een groot garage bedrijf, met een jaar bovag garantie. Nu is het zo dat mijn gordel bijna niet op rolt. Er is iets niet goed aan de gordel van de bestuurderskant. De auto is van 2016 en nu bijna 1 ton op de teller dus nog niet heel oud. Ik heb zelf zo’n 3000 km gereden met de auto. Valt het repareren van de gordel binnen de garantie? Het is namelijk ook belangrijk voor de Apk dat deze naar behoren werkt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Ik kan uiteraard op afstand niet beoordelen of het oprollen in uw geval buitensporig zwak is. Maar wanneer het oprollen wezenlijk verschillend is t.o.v het exemplaar aan de bijrijderskant, dan zou je dit wel mogen beschouwen als een gebrek. De werking zou links en rechts wel redelijk overeenkomstig moeten zijn. De Bovag garantie bestrijkt nagenoeg alle defecten en zou dit ook onder die noemer moeten vallen.

Uiteraard behoren de autogordels ook tot de APK keuringseisen. Formeel is het zo dat gordels moeten zijn voorzien van een goed werkende sluiting en een goed werkende blokkering. Oprolmechanismen moeten zodanig functioneren dat de gordel aanligt na het omdoen ervan. Voor het oprollen is geen specifieke eis. Dus wanneer bij het omdoen van de gordel deze aansluit op het lichaam, is dat dus voldoende. Dat de gordel bij het ontgrendelen nagenoeg niet zelfstandig oprolt is echter géén vereiste bij APK. Maar de Bovag garantie gaat verder dan de APK eisen en kan dit zeker daaronder vallen. Een niet oprollende gordel kan immers gemakkelijk tussen het portier belanden bij het uitstappen en daardoor beschadigen. En dat is weer wél afkeur bij APK.