Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De auto laadt met minder vermogen dan dat de paal zou moeten halen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 21 mei 2023

De ANWB Onderweg app geeft aan dat een bepaalde laadpaal 11 kwh laadt. Gemiddeld laadde onze auto (e208 uit 2020) maar 3,5 kwh aan die paal. Voor zover wij weten zijn zowel de auto als onze laadkabel geschikt voor meer dan 3,5 kwh. Om welke redenen kan het zijn dat de auto niet 11 kwh laadt? Is de laadsnelheid ook afhankelijk van of er nog een andere auto aan de paal staat? Of is de Onderweg-app niet accuraat met de laadsnelheid van de paaal? Of zouden we toch onze auto moeten laten nakijken?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of er nog andere factoren zijn die het geleverde vermogen van een laadpaal bepalen.

Inderdaad is het geleverde vermogen van een laadpaal onder andere afhankelijk van het aantal gebruikers. De meeste laadpalen hebben twee aansluitingen, zodra er een tweede gebruiker is aangesloten zal het afgeleverde vermogen halveren.

Op de Onderweg-App en op de paal staat het maximale vermogen dat een paal kan leveren. Dit vermogen wordt lang niet altijd gehaald, het is bijvoorbeeld afhankelijk van hoeveel gebruikers er zijn aangesloten, aan de laadtoestand van de auto maar ook aan de belasting van het elektriciteitsnet waarop de paal is aangesloten. Natuurlijk zal er bij het laden ook altijd sprake zijn van enige vorm van laadverliezen.
Wanneer uw auto wel aan het vermogen komt bij gebruik van andere laders zou ik niet twijfelen aan de auto.
 

Reacties

E. van Dort

Auteur - 28 juni 2023

Dat is natuurlijk wel lastig. Als ik mijn EV aan een 22kW laadpaal koppel verwacht ik wel dat hij na xx uur een bepaalde hoeveelheid heeft geladen om zodoende de terugreis te halen. Ik heb af en toe ook dat ik aan een 11kW paal in 3 uur maar 4,5 kWh heb geladen.