Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan met geblindeerde ramen, waar plak ik het tolvignet?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 1 juli 2023

Ik heb tolvignetten voor het vignetten voor Zwitserland jullie besteld voor mijn auto en caravan. De caravan heeft geblindeerde ramen, waardoor het vignet aan de buitenzijde niet meer ziet. Waar adviseren jullie het vigent te plakken? 
 

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft voor Zwitserland twee tolvignetten besteld, één voor uw auto en één voor uw caravan. Uw caravan heeft geblindeerde ramen waardoor het tolvignet niet zichtbaar is. U vraagt zich af waar u het vignet dan moet plakken.

Dit is de informatie die wij beschikbaar hebben over het plakken van de Zwitserse vignetten (Tol in Zwitserland | ANWB):

Bij aanhangers zonder ruiten moet het vignet op een niet verwisselbare, gemakkelijk toegankelijke plaats worden aangebracht aan de linkerzijde, liefst onzichtbaar vanwege het risico op diefstal. Dit kan soms omslachtig zijn omdat hiervoor mogelijk de kap van de aanhanger geopend moet worden of het dekzeil verwijderd. Bij aanhangers met alleen zijruiten moet het vignet op een ruit aan de linkerzijde worden geplakt.

Op de website van de Zwitserse overheid/douane staat hierover het volgende: „Bei Fahrzeugen ohne Frontscheibe, Anhängern und Motorrädern an einem zugänglichen und nicht leicht auswechselbaren Teil“.  (voor voertuigen zonder voorruit, aanhangwagens en motorfietsen op een toegankelijke plaats en niet gemakkelijk vervangbaar onderdeel)

Er staat dus niet specifieks over de geblindeerde ramen. In combinatie met het bovenstaande lijkt mij dat u het tolvignet dan het beste kunt plakken aan de linkerzijde (liefst onzichtbaar vanwege risico op diefstal). Mocht u het zeker willen weten dan kunt u uw vraag voorleggen aan de Zwitserse overheid. De contactgegevens vindt u op rechtsboven op hun website.