Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden met haarscheurtjes

Vraag gesteld door J. Boersma op 7 juni 2023

2e hands auto bij garage gekocht. Achteraf blijken er banden op te zitten van 2010 (ook ingebruikname auto) Door mij niet gezien dat er scheurtjes in zaten. Garage zegt nu:Geen reden voor afkeuring bij A.P.K., dus niet gemeld. Ik heb gekeken naar het profiel en dat is prima. Kan ik hier rustig mee blijven rijden? Zegt de garage terecht dat zij het niet hoefden te melden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw onlangs gekochte occasion heeft banden van uit 2010. Dus inmiddels zo'n 13 jaar geleden geproduceerd met sporen van uitdroging. Volgens de garage géén reden tot APK afkeur.

Voor de formele duidelijkheid het volgende.

Wettelijke eisen banden

In art 5.2.27 Regeling Voertuigen staat omschreven aan welke eisen banden van een personenauto's moeten voldoen. Indien desbetreffende banden hier niet aan voldoen, dan dient de verkoper zorg te dragen voor banden die wel voldoen aan de wettelijke eisen.

Profieldiepte banden

De profilering van de hoofdgroeven van de banden moet over de gehele omtrek van het loopvlak ten minste 1,6 mm bedragen, met uitzondering van slijtage-indicatoren.

Uit veiligheidsoverwegingen en voor het rijcomfort adviseren wij de banden zeker te vervangen bij een profilering < 2,0 mm.

Beschadigingen banden

De banden mogen geen beschadigingen vertonen waarbij het karkas zichtbaar is.


Ik kan uiteraard de banden op afstand niet beoordelen maar ik ga ervan uit dat de banden terecht als goed bevonden zijn. De leeftijd is nu eenmaal geen keuringseis. Het is wel zo dat door veroudering de eigenschappen van de band steeds verder achteruit gaan. U moet dan denken aan het teruglopen van eigenschappen zoals grip, remweg en vaak wat meer afrolgeluiden. Wat ons betreft is na 10 jaar de houdbaarheidsdatum van een band wel bereikt en spreek ik toch de voorkeur uit om dan tot vervanging over te gaan. Een frisse band zal op alle fronten tóch beter presteren waar een 10 jaar oude band het dan nét laat afweten.

Ik wil nogmaals benadrukken dat er geen wettelijk norm voor staat en dat de jaarlijkse APK ook gericht is op de uiterlijke staat en conditie van een band. Er is dus geen sprake van onveilige banden, maar wordt de auto er met nieuwe banden wel veiliger op omdat na 10 gebruiksjaren het beste er wel vanaf is. Misschien zou u met de verkoper nog een coulante deal kunnen sluiten voor een set nieuwe banden. Hij zal toch eigenlijk ook wel moeten toegeven dat ondanks APK goedkeur, een leeftijd van 13 jaar gerust bejaard is voor band.