Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto zonder onderhoudsboekje

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 4 juni 2023

wij willen graag een auto aanschaffen en zijn uitgekomen bij een dealer in rotterdam,   de skoda fabia NL587N.    deze auto heeft alleen totaal geen onderhoudsboekje.  wij vinden dat lastig en willen daar niet blindelings op vertrouwen.     wat raadt u aan ?

Merk: skoda
Type: fabia combi
Bouwjaar: 2017
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 95

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kunt een Skoda Fabia aanschaffen bij een dealer in Rotterdam. Het onderhoudsboekje ontbreekt echter waardoor u tóch twijfels heeft.

Ik begrijp uw argwaan maar Skoda is in 2013 al begonnen met het invoeren van het digitale onderhoudsboekje. De digitale versie van het traditionele onderhoudsboekje is feitelijk eigendom van de autofabrikant. Op een enkele uitzondering na (via een app) is dit voor de consument niet toegankelijk. Universele garages kunnen via een omweg en tegen betaling uiteindelijk óók het digitale boekje raadplegen en aanvullen met gedane werkzaamheden. Maar in basis is en blijft het een centrale database van de autofabrikant die niet direct inzichtelijk is voor de consument.

De aangeboden auto met het genoemde kenteken zie ik als een betrouwbare en verantwoorde koop. De auto wordt door de dealer aangeboden, is van éérste eigenaar geweest, heeft geen import verleden met volgens de RDW een logische kilometerhistorie. Eigenlijk een 'koop uit het boekje', echter zonder het door u gewenste papieren onderhoudsboekje. Maar wel in een digitale versie beschikbaar waar de verkoper u gerust een papieren afschrift van kan geven. Het is een kleine moeite om daar een print van te geven om u tóch een geruststellend gevoel te geven. Deze transactie ziet er prima en verantwoord uit en een afschrift van het onderhoud zal dat vermoedelijk alleen maar bevestigen.

Check vóór de koop ook de ANWB Koerslijst of de vraagprijs van deze Skoda redelijk is.