Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto kopen: elektrisch, plug in hybride of hybride?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 mei 2023

ik ben van plan een nieuwe auto te kopen en voel er veel voor om zoveel mogelijk van de fossiele brandstoffen af te komen. Dus elektrisch? echter ik wil wel mijn caravan kunnen trekken (max 1500kg). Ik heb zonnepanelen, maar verbruik, mede door de aangeschafte warmtepomp, meer dan dat ik opwek. Is dan wellicht plug-in hybride een verstandige keuze of kan ik beter op dit moment nog de keuze maken voor hybride, zoals de Kia Niro of de Toyota CHR?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt een andere auto kopen en twijfelt tussen elektrisch, plug-in of hybride. 

Kosten

Het is lastig om voor u een keus te maken. Deze keuze is voor een groot deel persoonlijk; (vrijwel) geen bijdrage leveren aan uitstoot vraagt nog altijd een flinke investering. Hierna kan het heel goed zijn dat (deels) elektrisch rijden onder de streep voordeliger is. Ziet u bijvoorbeeld: wat kost elektrisch rijden?

Een plug-in hybride zal altijd deels elektrisch rijden, de rijomstandigheden bepalen voor een groot deel of de verbrandingsmotor ook aan moet. Dit zal bijvoorbeeld bij snelweggebruik of inschakelen van de verwarming vaak noodzakelijk zijn. Zo zijn er mensen die waarbij de verbrandingsmotor bijna nooit draait, echter we horen ook verhalen van mensen die teleurgesteld zijn over het hoge brandstofverbruik. Deze resultaten liggen enorm uiteen, voornamelijk bepaald door de gebruiksomstandigheden. 

Trekauto

Er zijn intussen heel veel elektrische auto’s, plug-in hybriden en volledig hybride auto’s die 1500 kilo of meer kunnen trekken. Eigenlijk is een elektrische auto hiervoor zelfs het best geschikt. Veel meer hierover kunt u lezen op onze site.

Ik hoop dat dit u helpt bij het maken van een keuze.