Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke brandstof voor flexifuel?

Vraag gesteld door T. van Kuik op 28 maart 2023

Ik ben mij aan het oriënteren voor een ford focus uit 2008.
Nu zie ik de term flexifuel vaak voorbijkomen bij deze auto's.
Nu weet ik dat het mogelijk is om E85 te tanken met deze auto, echter heb ik geen tankstation in de beurt die dit aanbied.
Kan in deze auto ook normale E10 benzine?
Heeft dit gevolgen voor de motor, onderhoud e.d.?
Zijn dit soort auto's überhaupt betrouwbaar met een hogere km stand?

Merk: Ford
Type: Focus
Bouwjaar: 2008
Brandstof: Flexifuel
Motorvermogen: 125

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt welke brandstof er in de Ford Focus flexifuel gaat en of deze auto speciaal onderhoud nodig heeft. 

Brandstof

De Ford Focus flexifuel kan zowel E10 als E85 als een mengsel van deze brandstoffen gebruiken als brandstof. Ford omschrijft het als volgt: "Gebruik ongelode benzine met een minimum octaangetal van 95 die voldoet aan de specificatie EN 228, of een equivalent. U kunt tevens een mengsel van ongelode benzine en E85 gebruiken."
E85 brandstof is in Nederland nauwelijks verkrijgbaar. In andere landen wel waar het soms erg gunstig geprijsd is in verband met diverse belastingvoordelen. Dat deze auto geschikt is voor een divers palet aan brandstoffen heeft geen invloed op het onderhoud.

Aankoopkeuring

We hebben een occasiontest op onze site met de rubriek ‘dit vindt de Wegenwacht’. Kijkt u hier eens naar wanneer u een dergelijke auto overweegt.
Wanneer u een auto aanschaft met een hoge kilometerstand kan een aankoopkeuring wel aan te bevelen zijn. Eigenlijk bij elke auto boven de 200.000km kan er slijtage zijn aan dragende delen van het onderstel, de koppeling of bijvoorbeeld het injectiesysteem. Bij een aankoopkeuring komt u vaak bijtijds achter dergelijke aandachtspunten en kunt u een goede prijs bedingen of afzien van de aankoop.