Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat doet een warmtepomp allemaal?

Vraag gesteld door R. Sanders op 6 maart 2023

Wordt een warmtepomp bij een EV alleen gebruikt om het interieur te verwarmen of ook voor de accu? M.a.w. is een warmtepomp niet nodig als je de verwarming weinig aan zet?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of een warmtepomp alleen dient om het interieur van de auto te verwarmen of dat deze ook invloed heeft op de temperatuur van de accu.

Warmtepomp

Elektrisch auto’s zijn vaak voorzien van een warmtepomp, soms staat een dergelijke pomp op de optielijst. Een warmtepomp is een behoorlijk efficiënte manier van verwarmen of koelen. Een warmtepomp wordt bij een elektrische auto eigenlijk altijd gebruikt om niet alleen het interieur te verwarmen of te koelen maar ook om de temperatuur van het accupakket zo optimaal mogelijk te houden.
De hoogspanningsaccu van de auto functioneert het beste wanneer deze een temperatuur heeft die ligt tussen de 20 en 25 graden. De warmtepomp helpt om het accupakket op de ideale temperatuur te houden waardoor maximale actieradius behaald kan worden.

Pre conditioneren

Steeds meer auto’s die voorzien zijn warmtepomp kunnen tijdens de rit (en het gebruik van de auto navigatie) de temperatuur van de accu aanpassen zodat snelladen zo optimaal mogelijk verloopt.

Meer weten? Klik hier.