Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangingstermijn distributieriem Citroën C4 Cactus

Vraag gesteld door J. van Kooten op 1 april 2023

21 januari dit jaar heb ik bij een Bovag garage deze auto aangeschaft.
Km stand 99500 bouwjaar 2016, 1 jaar Bovag garantie.
Voor dat deze auto werd afgeleverd had ik op internet een bericht zien langs komen dat het advies was de distributie riem bij  100.000 km of 6 jaar vervangen moest worden.
Ik ben daarop naar de garage houder gegaan met de vraag hoe het zat met de distributie riem van deze auto, daarop liet hij mij zien dat het bij 180.000 km of 10 jaar was.
Nu ben ik mij naar aanleiding van het programma Kassa mij er verder in gaan verdiepen en nu blijkt dat er toch problemen kunnen ontstaan bij deze auto door de distributieriem.
Ook ben ik al een keer terug geweest met de auto daar er een vreemde suizend geluid in de motor zit, daar is toen de airco pomp vervangen maar het geluid is nog niet weg.

Wat is uw advies in deze.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kocht recent de genoemde auto die volgens de verkoper een distributieriem heeft die iedere 180.000 km óf om de 10 jaar vervangen moet worden.

Distributieriem

Vermoedelijk betreft het hier de 1.2 PureTech motor met 'natte' distributieriem. Het oorspronkelijke onderhoudsschema geeft aan dat de distributieriem preventief vervangen moet worden bij 175.000 km of 10 jaar. Inmiddels wordt echter door dealers uitdrukkelijk geadviseerd om de riem al bij 100.000 km of 6 jaar te controleren en zo nodig te vervangen.

Conclusie

Gezien de toch wel nadrukkelijke problemen aan de PureTech-motoren is ons advies uw verkoper nadrukkelijk te wijzen op het advies van de dealers en fabrikant. En dat is feitelijk de riem al eerder preventief te checken en wellicht te vervangen. Er kan immers een behoorlijke gevolgschade ontstaan aan de motor door vroegtijdige slijtage van deze riem. Uw verkoper heeft daar min of meer ook belang bij omdat gedurende de nog lopende Bovag garantie de feitelijke gevolgen voor hem zijn. Desnoods zoekt uw verkoper ook contact met een dealer omtrent de kosten voor een vroegtijdige vervanging. Want feitelijk blijkt de opgegeven vervangingstermijn van deze distributieriem niet zonder meer haalbaar te zijn, en gezien de vele reacties en aandacht in de media zijn dat zekere geen incidenten.