Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangen motorrubbers BMW 520

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 maart 2023

Van mijn BMW zouden, na 88000 km, de rubbers motorophanging vervangen moeten worden, schuldig: stop-start-go systeem veroorzaakt trilling.
Kan dit en hoeveel rubbers betreft het?

Merk: BMW
Type: 520 I
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw BMW is van 2017 met 88.000 km op de teller. Nu moeten de motorubbers vervangen worden waar het start/stop systeem als schuldige voor wordt aangewezen.

Start en stop

De 'start en stop' acties hebben zeker effect op de motorophanging door de daarbij vrijkomende motorbewegingen. Ik wil deze vroegtijdige slijtage daar zeker niet aan ophangen omdat de betreffende onderdelen daar ook op berekend moeten zijn. Vanaf 2012 zijn alle personenauto's verplicht voorzien van de brandstof besparende functie, en is het zeker niet zo dat rond deze tellerstand de motorrubbers het gerust mogen gaan begeven. Ik wil daarom benadrukken dat u een langere levensduur had mogen verwachten dan op basis van de huidige leeftijd en tellerstand. U moet dit zeker bij de dealer aankaarten en mag u gerust uitspreken dat het dubbele aan leeftijd en kilometrage toch minstens haalbaar had moeten zijn. Hopelijk dat er een billijke coulance wordt aangeboden van 50%.

Motorrubbers

Er zijn feitelijk 3 motorubbers aanwezig maar vermoedelijk zijn de bovenste twee nu aan vervanging toe. Dat zijn z.g. hydraulische motorsteunen die vermoedelijk hun dempende werking niet voldoende meer kunnen uitvoeren. Dan wordt het 'stoppen en starten' van de motor een bewegelijke toestand dat zeker niet wenselijk is. In ieder geval goed dat er wordt ingegrepen maar u moet zeker nog met de dealer in conclaaf wat betreft de kosten. Zie eventueel aanvullend ons Stappenplan klachten na aankoop