Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Thuiskomer voor Eclips cross PHEV?

Vraag gesteld door J. Voorsluys op 1 mei 2023

Ik ben in het bezit van bovengenoemde auto. Helaas geen reserve wiel. Bij mijn Mitsubishi  Outlander PHEV nam ik op vakantie winterband mee als reserve wiel. Heb nu all wheater banden. Volgens dealer geen thuiskomer bescikbaar. Ik heb begrepen dat de ANWB wegenwacht hulp een soort universele thuiskomer heeft. Vraag: past misschien een thuiskomer van een ander merk op mijn Mitsubishi eclips cross PHEV, of kan anders ergens zo'n universele thuiskomer kopen?

Merk: Mitsubishe Eclips Cross 2021
Type: Eclips Cross
Bouwjaar: 2021 PHEV
Brandstof: Hybride

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt graag een thuiskomer aanschaffen voor uw auto en vraagt of het universele wiel van de ANWB wellicht te koop is.

De ANWB verkoopt het universele wiel niet aan particulieren. Het vraagt vakmanschap en speciaal gereedschap om dit wiel te monteren. Het gele wiel is universeel, hier wordt dan weer een passende naaf in gemonteerd, deze naaf is er in verschillende soorten en maten, zie; Wegenwacht reserve wiel.
Nu kom ik wel gelijk bij een beperking van dit wiel; doordat de totale omtrek niet gelijk is aan het andere wiel op dezelfde as, mag hij niet gemonteerd worden op een aangedreven as. Hierdoor is het bij uw auto niet mogelijk om een wiel met een andere omtrek te monteren. Elke andere thuiskomer heeft hetzelfde gebrek; de totale diameter zal afwijken, helaas.

U kunt dus alleen terugvallen op een volwaardig wiel (met eenzelfde bandenmaat) als reservewiel, dit is ook de reden dat er geen thuiskomer beschikbaar is via de dealer.

 

Reacties

P. van Poppel

Auteur - 24 februari 2024

Indien ik een thuiskomer koop met de bandenmaat 148x85 R18 is deze toch gelijkwaardig aan mijn huidige maat 225x55 R18 Vlg tabel op internet helijkwaardige diameter en omloopmaat.
Dan kan ik toch veilig thuiskomen naar de eerste reparatie mogelijkheid?
Ik heb een Elips Cross 

Pieter

ANWB Expert - 28 februari 2024
De thuiskomer met de bandenmaat 145/85R18 heeft vrijwel eenzelfde diameter als de band met de maat 225/55R18. U kunt dit noodwiel dus inderdaad gebruiken.
Let wel op! Doordat het loopvlak aanzienlijk kleiner is zal er een verschil zijn tussen grip links en rechts, ook zal het wiel zorgen voor een andere geometrie. Om deze reden is de maximale snelheid beperkt tot 80 km/u. Het wiel moet om genoemde redenen dan ook echt gezien worden als tijdelijke oplossing. Maar alles is beter dan niets, helemaal wanneer u onderweg bent op reis. Ziet u ook ons advies: Op vakantie? Neem een reservewiel mee!