Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Soms valt het vermogen van de Ducato weg

Vraag gesteld door S. Brugge op 24 maart 2023

Ik heb een automaat.
De camper rijdt verder prima en is getuned.
Toch heb ik af en toe geen vermogen. Als ik op wil trekken valt het vermogen weg. Dit duurt een kilometer of 2. Kan dan ongeveer 50 tot 60 km halen. Na ongeveer 2 km  pakt de motor plotseling weer zijn vermogen en kan ik weer doorrijden. 1 keer heb ik dit 2x achter elkaar meegemaakt om vervolgens zo weer heel lang geen last te hebben. Soms al de auto wat meer vermogen nodig heeft wil hij ook wel wat stotteren of inhouden. Dit kan ik meestal verhelpen door het gaspedaal op te laten komen.
Op de snelweg echter is het heel vervelend als het vermogen weg valt ook al is dat maar voor even. Niemand weet wat de oorzaak hiervan is.

Merk: Fiat Ducato 28td
Type: Hymer b644
Bouwjaar: 2003
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 128

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak kan zijn van het wegvallen van het vermogen van uw camper.

Een 100 procent zekere diagnose kan alleen gesteld worden door een monteur die op en aan de motor metingen verricht. Echter ik kan uiteraard wel mijn vermoeden uitspreken.

Turbo

Uw klacht komt het meest overeen met het falen van de turbo. De turbo van uw auto is voorzien van een schot-positieactuator welke elektronisch aangestuurd wordt maar door middel van vacuüm wordt bediend. Als eerste zal de werking van de schot-positieactuator moeten worden gecontroleerd. Deze actuator kan versleten zijn maar er kan ook een lekje aanwezig zijn in de vacuümslangetjes waardoor deze soms weigert. Er kan ook een defect aanwezig zijn in de turbo zelf, hij kan inwendig vervuild of versleten zijn.
Natuurlijk zijn er ook nog andere mogelijke oorzaken zoals brandstofdruk of een niet goed werkende injectie. Maar als eerste moet de werking van de turbo goed gecontroleerd worden.

Meer weten?