Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schokkende motor bij stationair lopen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 4 april 2023

Als ik met de auto rij en sta bij een stoplicht stil dan begind hij na een 1 of 2 minuten te schokken en valt dan uit. Maar doet dat enkele keer.
En het schokken doet hij ook soms als ik de motor uit doe.
Maar er brand geen motormanagementlampje. Wat zou het kunnen zij?

Merk: Opel
Type: Astra j tourer
Bouwjaar: 2011
Brandstof: BENZINE
Motorvermogen: 140

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak kan zijn van de uitval en schokken van de motor.

Helaas zal ik op deze manier geen zeker antwoord kunnen geven, hiervoor is het noodzakelijk dat er metingen op en aan de auto verricht worden.
Ik heb uiteraard ook wel een vermoeden; bij uw Opel Astra is geen daadwerkelijke verbinding meer tussen het gaspedaal en de gasklep. U geeft met uw voet aan de computer door of u wilt versnellen, vertragen of een zelfde snelheid wil behouden. De computer stuurt dan weer de gasklep aan waarbij deze soms varieert zonder dat u dat weet, de motor zal bijvoorbeeld wat extra EGR gassen aanzuigen. Zodoende is de gasklep een elektronische eenheid geworden en ik ben bang dat hier iets mis mee gaat.

Ik adviseer om eerst het gasklephuis goed te laten reinigen en zo nodig opnieuw te laten inleren. Waarschijnlijk zijn hierna de problemen verholpen. Werkt dit niet dan zal de garage een eigen diagnose moeten stellen en een advies geven wat betreft de reparatie.