Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijden zonder stuurbekrachtiging

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 april 2023

Ik heb onlangs bij een erkende occasion center een toyota aygo uit 2006 gekocht. Halverwege de rit naar huis begon de motor controle lamp al oranje te branden en nu wilde ik de auto een dag later gebruiken en is de stuurbekrachtiging ineens uitgevallen het PS lampje brand ook rood. Mijn vraag is, kan ik zonder stuurbekrachtiging van Amsterdam naar Doorn rijden (waar de auto vandaan komt) of maak ik door die rit meer kapot, is het wel veilig?
Graag advies.

Merk: Toyota
Type: Aygo
Bouwjaar: 2006

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of u iets kapot maakt wanneer u met de auto gaat rijden terwijl de stuurbekrachtiging niet werkt.

Elektrische stuursbekrachtiging

De stuurbekrachtiging bij uw auto is geheel elektrisch, dit is bij lang niet alle auto’s zo. Wanneer u de auto gebruikt terwijl de stuurbekrachtiging werkt niet zal er geen extra schade ontstaan. Wel gaat het sturen erg zwaar wanneer u langzaam rijdt, zodra de auto op snelheid komt zal de besturing veel soepeler gaan. Dit is van nature zo, ook bij een auto die niet is uitgerust met stuurbekrachtiging.

Conclusie

U kunt de auto dus gebruiken op voorwaarde dat u zelf genoeg kracht heeft om te sturen bij lage snelheden. U zult geen extra schade toebrengen maar u moet natuurlijk wel onder alle omstandigheden veilig kunnen sturen.

Meer weten over stuurbekrachtiging?