Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Montage van hulpveren als verbetering op weggedrag

Vraag gesteld door A. Keizerwaard op 27 april 2023

Ik trek met een nieuwe Vitara een Tec caravan travelking 470. De trekkracht is meer dan voldoende, het verbruik netjes. Ik dacht met de 1500 kg goed uit te komen maar ik vind de combi niet stabiel genoeg. Passerende bussen en vrachtauto’s “zuigen” en bij minder wegdek is er teveel deining. Ik heb veel gewicht naar de auto verplaatst maar ben nog niet tevreden.
-zouden hulpveren uitkomst bieden?
-zoja: heeft u een idee welke?
-en kan ik die bij een Suzukidealer in Spanje, waar ik nu ben, laten monteren voor een meer ontspannen terugreis?
-heeft u een idee van de kosten?
(En ja, ik staarde me blind op de trekkracht maar het gaat natuurlijk om de gewichtsverhouding van de combinatie)
Dank alvast voor uw antwoord!

Merk: Suzuki
Type: Vitara
Bouwjaar: 2023
Brandstof: Benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of montage van hulpveren een uitkomst biedt bij verbeteren van het weggedrag van uw auto in combinatie met caravan.

Uw auto heeft een massa van ongeveer 1150 kilo. Wanneer deze flink bepakt is en u zit met 2 personen in de auto komt de totale massa van het trekkende voertuig uit op zo’n 1500 kilo, dat is ongeveer gelijk aan dat van de caravan.

De ANWB adviseert niet voor niets een verhouding van maximaal 75% als gewicht van de caravan tov het trekkende voertuig. Ook met behulp van ons programma ANWB caravantrekker komt u uit op een kleinere caravan (of een zwaardere auto). Progressieve hulpveren kunnen misschien en kleine bijdrage leveren maar de massa van de caravan is en blijft prominent van invloed zolang de auto qua massa 'm niet nadrukkelijk de baas is. Dus hulpveren zullen hooguit de verschijnselen een klein beetje kunnen camoufleren maar de massa is feitelijk de oorzaak. 
U zou dus hulpveren kunnen laten monteren maar verwacht hier geen wonderen van.

Er zijn hulpveren van het merk MAD verkrijgbaar. Een set kost ongeveer €200,- en montage zal ongeveer een uur in beslag nemen. Ik denk dat de garage voor de set inclusief montage een kleine €400,- rekent.