Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Minder motorvermogen Volvo 2.5 T5

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 april 2023

De auto geeft soms de melding 'verminderd motorvermogen'. Kan nergens vinden wat het probleem zou kunnen zijn. Het gemelde probleem doet zich lukraak voor. Naast de melding op het dashboard is de auto ook niet meer vooruit te branden. Uit/aanzetten werkt ook maar kort goed. Op internet zijn de verhalen uitlopend en geen enkele over de 2.5 T5 die ik kon vinden.

Ik ben hier nog niet voor bij de garage geweest en heb de auto ook nog niet uit laten lezen. Om de kosten te drukken hoop ik dat het een klein euvel is die ik evt zelf zou kunnen oplossen.


Merk: Volvo
Type: S40 2.5 T5
Bouwjaar: 2006
Brandstof: Benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak kan zijn de melding ‘verminderd motorvermogen’ en ook daadwerkelijk inhouden op dat moment.

Gemeten laaddruk

Het meest voor de hand liggende is dat er sporadisch een probleem is met de gemeten laaddruk. De turbocompressor zorgt ervoor dat de er bij belasting extra veel lucht (dus zuurstof) ter beschikking is, zodoende kan er ook extra brandstof worden ingespoten en is het volledige vermogen beschikbaar.

Conclusie

De druk in het inlaatspruitstuk wordt door de MAP-sensor gecontroleerd en doorgegeven aan de motorregeleenheid. Wanneer de druk te hoog dreigt te worden zal de wastegate op de turbo openen om schade te voorkomen. Ik vermoed dat er iets niet goed gaat bij de registratie van de druk of bij het openen van de wastegate.

Dit zijn echter wel controles voor de garage dus ik denk niet dat u zelf iets kan doen om een dergelijk bezoek (en kosten) te voorkomen. Een goede uitleg over de werking van de turbo kunt u lezen op onze pagina.