Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Losnemen massakabel

Vraag gesteld door B. van den Berg op 19 april 2023

Mijn auto (NISSAN Navara) staat de komende maanden i.v.m. vakantie stil. Om lekstroom te voorkomen, wil in de massakabel losmaken. Zal dat er niet toe leiden dat het alarm in de war raakt, misschien wel via een omweg wordt geactiveerd, en ik straks de auto niet meer met de afstandsbediening van het slot krijg?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt de massa-aansluiting van de accu losnemen maar vraagt of u hierdoor problemen met het alarm kunt krijgen.

Spanningsloos

Wanneer u de massa-aansluiting los neemt is de auto spanningsloos, ook het alarmsysteem. Wel kan het alarm voorzien zijn van een kleine noodstroomaccu die ervoor zorgt dat het alarm even afgaat bij loskoppelen van de accu. Het alarm, maar ook de centrale vergrendeling, zullen niet meer werken. Het alarm kan dus ook niet in de war raken; het is uitgeschakeld zonder stroom.
Is uw auto voorzien van normale portiersloten en een mechanische sleutel? Wanneer deze aanwezig zijn kunt u de auto altijd mechanisch openen en sluiten.

Druppellader

U kunt de massa los nemen echter dat is geen garantie voor een volle accu. Elke accu heeft last van zelf ontlading, zo ook de accu van uw auto. Wilt u gegarandeerd een volle accu houden dan kunt u het beste een druppellader aansluiten op de accu.
Meer weten over een druppelader?