Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kopen zonder proefrit?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 2 mei 2023

Ik heb een splinternieuwe auto gezien die ik graag wil hebben, alleen gebaseerd op uiterlijk. Echter wilde ik een proefrit maken om te kijken of de auto ook lekker rijd natuurlijk, maar de dealer liet weten dat dit niet kan bij nieuwe auto's omdat het dan niet meer als nieuw verkocht kan worden mocht je 'em toch niet willen. Ergens begrijpelijk maar andere kant ook weer niet, zo weet je toch niet wat je koopt? Hoop van u te vernemen.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt een nieuwe auto kopen maar een proefrit is niet toegestaan, u vraag wat te doen.

Wij adviseren altijd een proefrit te maken met de auto die u wilt aanschaffen. Natuurlijk is dat lang niet altijd mogelijk bij een nieuwe auto, bijvoorbeeld de reden die uw garagist u geeft of omdat de nieuwe auto nog geproduceerd moet worden.
Echter een dealer heeft wel altijd de mogelijkheid om met net zo'n auto een proefrit te maken. Zorgt u dat u een gelijkwaardige uitvoering heeft zodat u kunt ervaren of de auto naar uw smaak rijdt. Zo houden sommige mensen van een comfortabele auto en anderen van een dynamisch weggedrag. Dat zijn eigenschappen die horen bij een bepaalde auto, dat moet u passen!

Ik wil u graag wijzen op onze pagina waar instructies geven over het maken van een goede proefrit.
Ook hebben we een eigen kanaal op YouTube waar enorm autotesten te vinden zijn. Het is geen vervanging van een proefrit maar zo kunt u zich wel alvast voorbereiden.