Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gasklephuis vervangen?

Vraag gesteld door P.Flohr op 23 april 2023

De laatste tijd begint de motor hinderlijk te schokken als we een 40-50 kilometer gereden hebben. We hebben gasklephuis laten schoonmaken op advies vd wegenwacht nadat we gestrand waren (10-april-23). Voordat de WW er was hebben we anderhalve uur gewacht bij parkeerplaats tankstation bij Schaik (A50). Dat betekende ook dat de motor weer was afgekoeld. Wij zijn verder gereden en na driekwartier ongeveer begon het schokken weer. We hebben ons huis kunnen bereiken. Bij de garage heeft men  de gasklephuis schoongemaakt. Test afgelopen zaterdag: opnieuw "horten en stoten" na 60 km. Wat betekent dit? Als ik de gasklephuis laat vervangen, wat best kostbaar is, heb ik dan meer zekerheid dat dit euvel niet meer voorkomt? Ik ben benieuwd naar uw antwoord.

Merk: Nissan
Type: Nissan/ X-Trail, 2.0 Colombia 2wd
Bouwjaar: 2006
Brandstof: Benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

De Nissan schokt soms en u vraagt wat de oorzaak kan zijn.

Ik ben het eens met het advies van mijn collega; een schoon gasklephuis is een basisvoorwaarde voor een goed weggedrag.
Echter nu de klachten weer terug lijken te komen, en het gasklephuis gereinigd en opnieuw ingeleerd is, lijkt me de kans klein dat het hinderlijke schokken hierdoor veroorzaakt wordt. Natuurlijk kan het gasklephuis defect zijn maar het is geen veel voorkomende kwaal bij deze motoren.
Het is veel aannemelijker dat bijvoorbeeld de lucht massa meter een verkeerde waarde registreert of dat er iets mis gaat met de nokkenasverstelling.

De enige manier om met zekerheid de vinger op de gevoelige plek te leggen is de meetgegevens controleren zodat diverse onderdelen stuk voor stuk uitgesloten worden. Een goede diagnose kost helaas wel altijd wat tijd maar dit is noodzakelijk wil men voorkomen dat er onnodig onderdelen worden vervangen.