Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een lekke koppakking bij APK

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 maart 2023

Ik heb sinds kort een oud peugeotje 106 uit 2002 gekocht. Het autootje is niets waard, maar wel in orde behalve op één vervelend punt; de koppakking is lek. En behoorlijk lek. Nu wil ik dit zelf aanpakken, maar ik zit met mijn apk. Ik heb de keuring op 5 april gepland, maar komt hij er wel doorheen met een lekke koppakking?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een Peugeot 106 uit 2002 op de kop getikt. De koppakking is lek en dat wilt u zelf gaan verhelpen. Ondertussen staat er een APK in de planning. U vraagt of de auto kan worden afgekeurd op een lekke koppakking.

Een koppakkinglekkage is op zich geen APK-afkeurpunt. In de APK-regelgeving staat wel wat over vloeistof lekkage:

"Artikel 5.2.11a Actuele regelgeving
Onderdelen van personenauto's in gebruik genomen na 31 december 2017, niet zijnde onderdelen van het brandstofsysteem, het remsysteem, de stuurbekrachtiging of het veersysteem, mogen behoudens van water geen overmatige lekkage van vloeistof vertonen."


Vanwege de leeftijd van uw Peugeot betreft komt uw auto dus niet in aanmerking voor bovenstaande regel. De auto kan in dit geval dus niet worden afgekeurd op olie- of koelvloeistoflekkage. De keurmeester kan (mocht lekkage het geval zijn) dit wel als reparatieadviespunt aangeven op het rapport, maar een afkeur kan het op dit punt dus niet zijn.