Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Cruise control en aanhanger

Vraag gesteld door P. Smulders op 20 april 2023

Als ik mijn aanhanger aankoppel geeft hij aan dat de hulpmiddelen uitgeschakeld worden zo ook de cruise control.
Nu ga ik met mijn vouwwagen op vakantie en dat ik vervelend dat ik geen cruise control meer heb .
Mijn vraag is nu kan ik op mijn 13 polige stekker evt de herkenning aanhanger er tussen uithalen ( verwijderen) zodat de cruise  control weer werkt

Merk: Kia niro hybrid
Type: Kia niro hybrid
Bouwjaar: 2023

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is om een aanpassing te doen aan de auto waardoor het toch mogelijk is om de cruise control te gebruiken in combinatie met een aanhanger.

Het zal niet mogelijk zijn om de herkenning van een aanhanger uit te schakelen en het is ook onwenselijk. Deze herkenning loopt niet via een eenvoudige schakelaar maar de elektronica zal de afname van de stoom meten, aan de hand hiervan bepaalt hij dat er een aanhanger of fietsendrager is aangesloten.

Om veiligheidsredenen heeft de fabrikant besloten de cruise control niet te laten werken wanneer er een aanhanger is aangekoppeld. Er zijn tenslotte grote veranderingen waar de autofabrikant geen rekening mee heeft kunnen houden bij ontwikkeling van de auto; bepaalde sensoren hebben wellicht geen vrij zicht meer, de wegligging zal anders zijn net als waarschijnlijk de remweg. Allemaal redenen waarom een adaptieve cruise control niet meer ingeschakeld kan worden en de auto 100% op de bestuurder vertrouwt.