Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Coulance op lekke krukaskeerring

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 april 2023

Recent heb ik van de audi dealer te horen gekregen dat er een lekkage is bij de krukaskeerring aan het vliegwielzijde. Om dit te herstellen dient de versnellingsbak gedemonteerd te worden. Nu wil ik weten of dit niet onder een coulance zou moeten vallen nu deze auto net 6 jaar oud is. Volgens audi is dit niet het geval.

Merk: audi
Type: a4 avant b9
Bouwjaar: 2017
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 1.4 tfsi

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Audi is 6 jaar oud en blijkt nu een olielekkage te hebben van de krukaskeerring achter het vliegwiel. Dat is een arbeidsintensieve klus en u vraag of de dealer niet met een coulance voorstel moet komen.

Keerring

Ik weet niet wat de huidige kilometerstand is van uw auto. Dat zou naast de leeftijd ook nog een rol kunnen spelen. Een dergelijke keerring is immers ook wel aan een bepaalde slijtage onderhevig, dus een hoge tellerstand zou dit defect nog tot redelijke hoogte kunnen billijken. Maar als berijder heb je geen invloed op een dergelijke keerring, en zou je kunnen zeggen dat je een dergelijke lekkage binnen de eerste 10 gebruiksjaren van een auto niet hoeft te verwachten. Qua kilometrage is minimaal 150.000 km denk ik een redelijke inschatting.

 

Coulanceregeling

Een coulanceregeling wordt aangeboden door de verkoper of fabrikant. Ik wil hiermee benadrukken dat dit dan een welwillend gebaar is van de verantwoordelijke verkoper en niet per definitie een erkenning van aansprakelijkheid. Simpel gezegd erkent uw dealer niet dat dit een buitensporig vroeg defect is én voelt men zich ook niet geroepen om 'n soort van schikking te doen. Wanneer u toch aanspraak zou willen maken op een vergoeding, en dat lijkt me qua leeftijd van het voertuig zeker te billijken, dan zou u de verkoper in gebreken moeten stellen. Zie daarvoor ons Stappenplan klachten na aankoop met eventueel ook een verwijzing naar de Geschillencommissie. Mogelijk dat een schriftelijke ingebrekenstelling tóch de dealerdeur op een kier zet. Een coulance aanbieding wordt immers zelden spontaan gedaan, en moet de klant toch vaak éérst een inspanning leveren alvorens men een tegemoetkoming wil aanbieden.