Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automaat spoelen?

Vraag gesteld door A. Kremers op 23 april 2023

Ik heb radiateur laten vervangen wegens lekkage. Sedertdien schakelt auto niet naar behoren. Schakelt soms niet door naar 4e versnelling. Na opnieuw starten gaat het weer goed.
Vraag: kan dit aan defecte stekker aan de automaatbak liggen? Helpt spoelen automaat. Is nog nooit gedaan (km stand 460.000 km

Merk: mercedes C 180
Type: sedan
Bouwjaar: 2007
Brandstof: benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak kan zijn van het slechte schakelgedrag van de automaat van uw Mercedes.

De automatische versnellingsbak van uw Mercedes c-klasse (type 204) schakelt soms niet door naar de vierde versnelling. Wellicht is er na de reparatie van de radiateur verse olie in de bak gegaan waardoor de bak dit gedrag naar voren komt. Dit is helaas een klacht die vaker voorkomt bij dit conventionele automatische versnellingsbakken op leeftijd. Vaak is een revisie dan de enige afdoende oplossing. Een defecte stekker is erg onaannemelijk omdat de automaat weer goed schakelt na een keertje opnieuw starten.

Flushen

Spoelen van de automaat (ook wel flushen genoemd) is iets wat uit preventie kan worden gedaan. Het staat nooit in een vast onderhoudsschema opgenomen maar bij auto’s met een hoge kilometerstand is het een goede manier om problemen te voorkomen. Wanneer er problemen zijn worden deze zelden tot nooit verholpen door een automaat te spoelen, hoe aantrekkelijk dit ook klinkt.
Bij het spoelen wordt de bak voorzien van versie olie en worden ook vuildeeltjes en oude olieresten afgevoerd. Het is vergelijkbaar met extra goed reinigen van het gebit door de tandarts, helaas worden gaatjes hiermee niet gedicht.

Specialist

Ik raad u aan een specialist op het gebied van automatische versnellingsbakken te bezoeken zodat een diagnose kan worden gesteld en er een offerte kan worden gemaakt voor afdoende reparatie. Het bedrijf Autrans staat goed aangeschreven, wellicht kunt u hier contact mee opnemen.