Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afkeur koplampen APK

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 april 2023

Mijn auto is tijdens de apk keuring afgekeurd vanwege afwijkende lichtkleuren van de linker en rechter koplamp. Bij de dealer kost een nieuwe linkerkoplamp 575 euro. Doordat het een relatief jonge auto is vind ik dit een hoop geld. Zijn er alternatieven om mijn probleem op te lossen?

Merk: Ford
Type: Fiesta
Bouwjaar: 2019

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Ford Fiësta is bij de eerste APK afgekeurd vanwege koplampen met afwijkende kleuren.

Ik begrijp dat het omschreven euvel wordt veroorzaakt daar de units zélf en niet door lichtbronnen. Ik moet bekennen dat dit voor een 4 jaar oude auto wel een nogal buitensporig gebrek is. Koplampen zijn inderdaad erg prijzig maar het afgekeurde lichtbeeld hoeft u uiteraard niet bij zo'n jonge auto te verwachten. Wat mij betreft alle reden om de verkoper/dealer hierover aan te spreken. Afwijkende lichtkleuren mag simpelweg niet voorkomen en kan ik me ook geen externe oorzaak bedenken waarom dit nog valt te billijken.

Uiteraard is er altijd nog een alternatief in de vorm van universele koplampen via een auto onderdelenleverancierMaar ik ben écht van mening dat de levensduur van deze koplampen non conform zijn en dat u, ondanks de leeftijd van 4 jaar, de verkoper daar altijd nog over kunt aanspreken. Zie aanvullend ook ons Stappenplan klachten na aankoop.

 

Reacties:

R. Lenzen

Auteur - 3 mei 2023

Mijn jeep is 2022 goed gekeurd in staat dat die is..nu ga ik naar mb gerage Brunssum .en word de jeep afgekeurd op de koplampen  beeld licht in vall ??
Heb nieuw lampen drin gezet. Koplampen laaten polijsten .maar dan nog.niet goed weer vind erg dit ze vergelijken de nieuwe autos met de aude . Mijn licht beeld was altijd hoe die was en nu is niet goed in eens.wat kan ik nu doen om de jeep tog nog door de keuring te krijgen?

Pieter

ANWB Expert - 4 mei 2023

Ik verwacht dat de auto is afgekeurd op het lichtbeeld dat de koplampen projecteren.
De regels zijn behoorlijk streng maar erg duidelijk wat betreft de het lichtbeeld van de koplampen. De eisen zijn voor een ieder inzichtelijk via de site van RDW: APK handboek en klik op ‘aanvullende permanente eisen’. Waarschijnlijk zijn de reflectoren verweerd of is er vocht aanwezig die de glazen vertroebelt.
Wanneer u twijfelt aan het oordeel van de garage kunt u een steekproef aanvragen bij RDW. Hoe dit werkt kunt u lezen op RDW, niet eens met resultaat van de keuring.
Nu u de lampjes zelf al vervangen heeft en de koplampen heeft laten polijsten is er eigenlijk geen andere mogelijkheid meer dan het vervangen van de complete units.
Ik adviseer u wel om eerst te vragen aan de garage of beide vervangen moeten worden. Ook zijn er vaak meerdere fabrikanten van units passend in uw auto, waarschijnlijk zijn er flinke prijsverschillen, kijk hiernaar voordat u de koplampunit aanschaft.