Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afkeur APK ruitenwissers

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 april 2023

Onlangs is mijn auto door Kwikfit gekeurd voor de APK. De dag tevoren heb ik voor de zekerheid  mijn ruitenwissers, waarover ik geen klachten heb, gecheckt door met mijn vinger langs het rubber te gaan en ze voelden helemaal glad en gaaf en ze hadden geen scheurtjes.  Toch belde Kwikfit mij dat de ruitenwissers van de voorruit vervangen moesten worden, omdat ze een streep gaven. Ik uitte mijn verbazing en stelde voor langs te komen zodat zij het mij konden laten zien. Dat wees de man af, want “als alle APK klanten dat zouden doen… daar kunnen we niet aan beginnen.” Ik was erdoor overvallen en zag geen andere weg dan akkoord gaan. Ik heb de oude wissers teruggevraagd. Ik heb een sterk vermoeden dat de wissers onnodig vervangen zijn. Bovendien las ik op Garagevergelijker.nl:
“Met betrekking tot de ruitenwissers zelf is een ruitenwisser waarbij bijvoorbeeld het blad in de midden los gescheurd is een duidelijke afkeur maar als deze licht strepen is dit wel voor de bestuurder irritant maar geen APK afkeur.”

Hoe luiden de APK eisen op dit punt precies?
Ik zou mijn oude wissers wel willen testen, maar 1/ weet niet of ik het wisselen zelf makkelijk kan doen, en 2/ als blijkt dat ze aan de eisen voldoen, wat kan ik dan richting Kwikfit?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij APK was er sprake van afgekeurde ruitenwissers terwijl uw controle vooraf géén klachten lieten zien. U vraagt wat de APK regels zijn.

APK reglement

Formeel zegt het APK reglement het volgende over de werking van de ruitenwissers; ''Personenauto’s met een voorruit moeten zijn voorzien van een goed werkende ruitenwisserinstallatie die de bestuurder voldoende uitzicht geeft. Visuele controle. Indien bij het in werking stellen van de installatie ten minste één stand, niet zijnde een intervalstand, werkt, blijft verdere controle achterwege''.

Conclusie

Ik kan uiteraard op afstand géén oordeel geven over uw oude ruitenwissers. Maar wanneer de zeempjes niet gescheurd zijn lijkt het mij in de lijn der verwachting dat de werking toch voldoende zicht moet kunnen verschaffen. Daarmee zeg ik niet concreet dat er sprake is van onterechte afkeur maar begrijp ik uw twijfel en argwaan zeker.

De oude wissers met de wellicht nog aanwezige hulpstukken voor montage moeten redelijk makkelijk opnieuw te monteren zijn. En misschien dat dit u sterkt om dit KwikFit filiaal met de werking van deze oude wissers te confronteren. Mocht het contact toch stroef en onbevredigend verlopen zou u altijd kunnen overwegen de klantenservice van KwikFit erbij te betrekking.