Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Roetfilter en APK

Vraag gesteld door op 11 januari 2023

In 2007 is met een landelijke actie een gratis roetfilter ingebouwd: een 'Retrofit roetfilter'
Er werd toen door de garage gezegd dat die ongeveer 80.000 km functioneerde.
Intussen heeft de auto ruim 400.000 km gereden.
Afgelopen jaren is bij beurten door mij gevraagd of er onderhoud  aan het roetfilter nodig  was. Dat zou niet mogelijk zijn.
In de ANWB nieuwsbrief van vorige week staat info dát er een roetfilter op de auo moet zitten. En ook over het schoonmaken (€500,-) van een roetfilter en over het eventueel vervangen daarvan (€1500,-) .
Komende week moet de auto apk gekeurd worden.
Is het voldoende dat de roetfilter er op zit?
Wordt ook de uitstoot gemeten en wat is dan de norm en e.v. gevolgen?
Kan zo'n roetfilter toch schoongemaakt of vervangen worden? En als dat kan, wordt de auto dan APK goedgekeurd (als de andere dingen oke zijn).
Het kenteken is XX-XX-XX.

Merk: volkswagen variant TDi
Type: varian TDI
Bouwjaar: 2006
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 66 kw

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of uw auto wel door de APK komt ondanks een sterk verouderd roetfilter.

Controle

Laat ik beginnen met een kleine toelichting: de controle op de werking van het roetfilter zal alleen plaatsvinden wanneer er op het kenteken geregistreerd is dat de auto geleverd is met roetfilter.
Wanneer u op de site van RDW het kenteken van uw auto bekijkt dan staat hier geen roetfilter geregistreerd. Zie ‘Motor & Milieu’ en vervolgens ‘uitstoot’; hier staat ‘Af Fabriek Roetfilter APK’ Nee. Er zal zodoende geen controle op de werking van het filter plaatsvinden.

Half-open roetfilter

Bij uw auto is een zogenaamd half-open roetfilter gemonteerd. Wanneer dit filter verzadigd of versleten is zult u dit niet merken aan het rijgedrag. Het filter zal in dat geval alleen zijn werk niet goed meer doen en uw auto zal het milieu zwaarder belasten. U zou het filter kunnen laten vervangen door bijvoorbeeld drive line dit is echter niet verplicht in verband met APK.