Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorstoring bij DS

Vraag gesteld door R. de Lange op 10 januari 2023

Onze DS5 heeft een motorstoring er brandt een waarschuwingslampje. De storing is P306A en ik kan er niet achter komen wat het probleem is. De motor loopt op zich goed.Een van de  Lambdasondes is al vervangen door de dealer. De filmpjes die jullie wegenwachter Robert (plaatsgenoot) maakt vond ik interessant en leerzaam en was benieuwd of hij een oplossing wist vandaar dat ik op You tube de vraag stelde. Pas Ik ben lid van Citroën Mycard die volgens mij samenwerkt met de wegenwacht.

Merk: DS
Type: 5 1.6THP
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 165

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Uw DS vertoont een storing en u vraagt wat de oorzaak hiervan kan zijn.

Robert is niet in de gelegenheid om dit soort vragen te beantwoorden. Hij is druk met het helpen van mensen die met pech langs de weg staan.

Foutcode

De foutcode die u opgeeft betekent het volgende: P306A : Regeling brandstofinspuittijdstip – adaptielimiet.
Echter aan de hand van de foutcode alleen kan geen diagnose gesteld worden, de foutcode geeft wel een richting aan. De code wijst naar de regeling van de brandstofdruk en de meest waarschijnlijke oorzaak is een defect aan een van injectoren. De injectoren zijn ook wel slijtagegevoelig bij deze motoren. Echter de foutcode kan veel oorzaken hebben zoals een versleten brandstofpomp, slechte voeding hiervan of misschien zelfs een slechte verbranding die door de motor wordt opgevangen door de brandstofdruk aan te passen.

Advies

Ik adviseer u om de injectoren te laten demonteren, reinigen en controleren op slijtage. Uw garage kan de injectoren laten beoordelen door een specialist op dit gebied zoals Büchli.  Wanneer dit niet direct tot een oplossing leidt zal er een verdere diagnose aan de auto noodzakelijk zijn waarbij brandstofdruk, ontsteking en verbranding vergeleken moeten worden.

 

Reacties

R. de Lange

Auteur - 9 september 2023

De storing komt nog steeds af en toe terug
Heb eerst de kleppen laten reinigen omdat dit sowieso een probleem is.
Ga nu kijken of de injectoren een probleem kunnen zijn

Pieter

ANWB Expert - 11 september 2023

Dank u wel voor de reactie.
Natuurlijk zou een dergelijke storing ook veroorzaakt kunnen worden door een uitgerekte distributieketting, helaas is dat een vaker terugkerend probleem bij deze THP-motoren. Ziet u bijvoorbeeld: 
THP motoren Citroen, Peugeot, Mini en BMW - TSC de Betuwe (techservicecenter.nl).

T. van Baal

Auteur - 7 augustus 2023

Beste de Heer de Lange,

Wat is er uiteindelijk uitgekomen?

Groeten Tuur