Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieketting alweer kapot?

Vraag gesteld door R.E. Cornelissen op 14 februari 2023

Ik heb een VW passat 1.4 TSI uit 2009.
In Juni 2021 heb ik uit voorzorg (rond de 200.000km) de distributieketting laten vervangen. Sinds enkele weken en nog geen 25.000km verder hoor ik bij een koude start een zeer hard ratelend geluid voor ongeveer 2 seconden. Daarna gaat het geluid weg en zolang de motor warm is komt het geluid bij het starten ook niet terug. De garage die de ketting heeft vervangen heeft hiernaar geluisterd en gekeken maar ziet geen noodzaak deze nog een keer te vervangen. Zij gaven aan dat waarschijnlijk de oliedruk weg is uit de kettingspanner tijdens een koude start. Zij hebben de motor geflushed en gaven aan zolang het niet erger wordt, er niets aan de hand is. Het geluid is
nu nog steeds aanwezig enkel bij een koude start voor enkele seconden. Ik ben er alleen nog niet helemaal gerust op. Over 2 weken wil ik met deze auto naar de Franse Alpen en heb er niet heel veel vertouwen in. Wat raad u aan? En mag ik ze hiervoor aansprakelijk stellen?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of u zich zorgen moet maken nu er ratelende geluiden hoorbaar zijn bij een koude start.

Distributieketting

Wanneer een auto gebruik maakt van een distributieketting is deze heel vaak hoorbaar bij de koude start. Echter na 1-2 seconden horen deze geluiden weer te verdwijnen.
Het is wel opvallend dat u spreekt van een zeer hard ratelend geluid en dat dit blijkbaar eerder niet aanwezig was. Het lijkt me hierom wel zaak om vast te laten stellen wat deze ratel veroorzaakt, wellicht is er iets niet in orde met een kettingspanner of de oliedruk.

Diagnose

Ik raad u aan om een dealer of een specialist naar aanleiding van dit geluid een diagnose te laten stellen. Wellicht komen ze tot eenzelfde conclusie dat dit geluid niets is om u zorgen over te maken of dat het geluid een andere oorzaak heeft dan de reeds uitgevoerde reparatie.

Garantie

Wanneer u een reparatieadvies ontvangt dat te maken heeft met de eerder al vervangen distributieketting kunt u het garagebedrijf hier zeker op aanspreken. Ondanks dat de garantie al verlopen is kunt u zeker wijzen op conformiteit.
Meer hier over en wat uw rechten zijn kunt u lezen op onze site: anwb conformiteit.