Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All seasonband net zo goed als winterband?

Vraag gesteld door D. van Swol op 16 januari 2023

heb all season banden op mijn id 3. Kunnen die ook gelden als winterbanden. (goodyear vector). En kunnen die net zo goed zijn als winterbanden in de winter of zit er een groot verschil tussen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U rijd de VW ID3 met rondom de genoemde all seasonbanden van Goodyear. U vraagt of deze banden ook geschikt zijn als alternatief voor winterbanden én of de prestaties vergelijkbaar zijn.

All seasonbanden

Ook all seasonbanden worden als winterband beschouwd, mits ze zijn voorzien van een sneeuwvloksymbool. Dit symbool geeft aan dat de banden zijn getest en geschikt bevonden voor gebruik bij winterse omstandigheden. Dus voor bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk zijn all seasonbanden met het genoemde symbool legale alternatieven.

Veiligheid

All seasonbanden blijven echter een compromis met zowel in de zomer als in de winter duidelijke tekortkomingen ten opzichte van de echte specialisten. Voor zowel de zomer- als de wintervakantie met de auto adviseren we dan ook zomer- respectievelijk winterbanden. Mensen die geen banden willen wisselen en anders het gehele jaar met zomer- (of winterbanden) blijven rijden nemen een veiligheidsrisico. In dat geval ben je met een keuze voor all seasonbanden duidelijk beter en veiliger uit.

Deze all seasonbandentest bevestigd feitelijk dat de winterse prestaties verre van overeenkomstig zijn met de beste winterbandenDus bij gladheid en nadrukkelijke winterse neerslag, zoals bijvoorbeeld bij een wintervakantie, zijn winterbanden nadrukkelijk in het voordeel en krijgen dus de voorkeur boven all seasons.