Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Adapter CCS naar Chademo

Vraag gesteld door op 16 januari 2023

ik rijdt in een Nissan Leaf.
Ik bemerk dat bij nieuwe snel laadpunten de Chademo stekker niet meer aanwezig is.
Alleen de CCS hangt er vaak nog.
Is er toevallig al een adapter op de markt van CCS naar Chademo.


Merk: Nissan
Type: Leaf
Bouwjaar: 2019
Brandstof: E
Motorvermogen: 150

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of er een adapter is waarmee u de auto die een Chademo stekker heeft kunt laden door middel van een CCS stekker.

Adapter

Helaas is het technisch niet mogelijk om een verloop/adapter te maken waarmee u met een CCS stekker een auto voorzien van Chademo stekker op kunt laden. Het is wel mogelijk om de auto aan te laten passen op de CCS stekker die tegenwoordig de standaard is geworden. Ziet u bijvoorbeeld: Muxan.

Routeplanner

Vaak zijn snelladers voorzien van beide mogelijkheden maar Chademo lijkt het onderspit te delven. Via bijvoorbeeld onze routeplanner kunt u zien welke stekkers er op welke snelladers beschikbaar zijn.

 

Reacties

E. Visser

Auteur - 22 januari 2024

Dit antwoord zou best wel eens  achterhaald kunnen zijn! Het is inderdaad wat lastig omdat er verschillende protocollen gebruikt worden bij het communiceren tussen de laders en het voertuig. Er wordt echter wel degelijk vooruitgang geboekt. Zie bijvoorbeeld deze recente youtube video.
Deze youtuber heeft goede informatie over dit onderwerp, kijk maar eens in de playlist. Overigens is de adapter niet echt voordelig, ik zag zo gauw even rond de €1000,-. Maar een upgrade bij Muxan is volgens mij het 3 voudige. Zoals altijd: voor en nadelen zelf afwegen.

Pieter

ANWB Expert - 22 januari 2024

Dank u wel voor de aanvulling, deze adapter was me nog niet bekend.
Het ziet er goed uit maar er is wel een belangrijke opmerking: Het gewicht dat op de stekkerdoos rust is nu wel groot, voorzichtigheid is geboden om te voorkomen dat hier schade aan ontstaat. Zolang er geen importeur in Nederland is en/of we de werking niet zelf hebben getest kunnen we deze adapter nog niet aanbevelen, maar we juichen ontwikkelingen als deze alleen maar toe.
Als er al ervaringen mee zijn horen we deze graag!

 

J. Aalsberg 

ANWB lid - 14 april 2024

Na weer een problematische laadsessies - chademo’s weer bezet - de vraag: kunnen jullie deze adapter eens testen?

Pieter

ANWB Expert - 17 april 2024

We gaan intern bespreken of we deze adapter aan een test gaan onderwerpen. Wanneer er nieuws is zullen we dit aan deze vraag toevoegen en dit uiteraard op de site publiceren.