Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanbevolen oliesoort

Vraag gesteld door op 3 januari 2023

Ik gebruik nu al een lange tijd 5W30 van castrol voor mijn auto, maar kort geleden heeft mijn auto de 230.000km overschreden en ik vraag me af of het nu verstandig is om over te gaan naar 5W40. Dit omdat ik veel snelweg kilometers maak (circa 10.000km per maand). Ik wil de motor gezond houden, vooral omdat deze geen olie verbruikt.

Merk: Infiniti
Type: Q50
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 170

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U vraagt of voor uw Infiniti het beter is om over te schakelen op 5W40 olie i.p.v. 5W30

5W50 of 5W30

De beide viscositeiten kunnen toegepast worden dus is het min of meer om het even welke keuze er gemaakt wordt. Voor 5W40 kiezen heeft wat mij betreft geen invloed op het gezond houden van de motor. De 5W40 versie zal bij warme motor een fractie dikker blijven, terwijl de dunnere 5W30 inwendig wat minder wrijvingsverliezen geeft.

Conclusie

Maar allemaal erg relatief in dit geval. Een echte voorkeur heb ik niet omdat er kennelijk ook geen motorische aanleiding is om een specifieke keuze te maken. Wanneer er wél een verhoogd olieverbruik zou zijn, zou 5W40 een aanbeveling kunnen zijn. Maar 5W40 inzetten om preventief in te spelen om motorische gebreken in de toekomst is wat mij betreft niet nodig. En uw snelwegkilometers zie ik ook niet echt als een reden. Maar zoals gezegd kunnen én mogen beiden en zie ik geen direct voor- of nadeel wanneer u overgaat op 5W40.