Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorkomen vastvriezen portieren

Vraag gesteld door B. Boxman op 27 december 2022

Ik heb een auto uit 2007 waarbij de deurrubbers na zoveel jaar wat poreus geworden zijn, en dus niet meer zo snel en goed droog worden. Zeker niet in dit seizoen. Dat bevordert uiteraard de kans op vastvriezen.
VRAAG: wat raadt u aan als beste/eenvoudigste product om preventief te gebruiken? Een rubberstick (wat op vochtige deurrubbers niet echt makkelijk 'pakt'), of wellicht volstaat het licht aanbrengen van glycerine op het metaal van het portier ?
Of toch iets anders ??
Een belangrijk punt; er zijn tegenwoordig erg veel oudere auto's op de weg, en deurrubbers dan maar door nieuwe vervangen is voor de eigenaar niet echt de meest voor de hand liggende optie.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt hoe u deurrubbers het beste kunt behandelen om vastvriezen te voorkomen.

Weinig onderhoud

Heel veel onderhoud is niet noodzakelijk aan portierrubbers. Eigenlijk volstaat het om de rubbers jaarlijks te behandelen met een stick. Wanneer u de rubbers nu (kou en nat) wil behandelen kunt u deze het beste met een doek inwrijven; deze doek kunt u dan vooraf goed vol laten zuigen met glycerine waardoor de rubbers dit kunnen absorberen.
Een andere mogelijkheid is ook om een de rubbers in te spuiten met siliconenspray, dit werkt ook erg goed. Het nadeel is dat autospuiters hier een enorme hekel aan hebben, siliconen zorgen ervoor dat verse lak niet goed hecht. Schadeherstel zal in de toekomst lastiger worden.

Tips

We hebben een aantal tips op onze site staan over het winterklaar maken van de auto.