Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschillende banden in Duitsland

Vraag gesteld door op 15 december 2022

Wij hebben voor all season banden met een sneeuwvlok en achter zomerbanden. Mag dit in de sneeuw in Duitsland?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of uw met de huidige bandencombinatie legaal in Duitsland aan het verkeer kan deelnemen wanneer er sneeuw ligt.

Weertype

Het antwoord op uw vraag is heel eenvoudig nee. In Duitsland dient uw auto te zijn voorzien van banden die passen bij het weertype. Dus wanneer er sneeuw ligt moeten alle wielen voorzien zijn van banden met het sneeuwvloksysmbool. Voor alle volledigheid verwijs ik u naar onze site: winterbanden en sneeuwkettingen in Duitsland.

Advies

Overigens adviseren wij ook om altijd vier banden te monteren met gelijke eigenschappen. Verschillende seizoenstypen op voor- en achteras raden wij af omdat afhankelijk van de omstandigheden er een as zal zijn met minder grip. Een set all-seasons is wat eigenschappen betreft toch anders dan een zomerband en zijn twee verschillende sets nadelig voor het rijgedrag. Met name bij omstandigheden wanneer een all-season duidelijk in het voordeel is zoals bij winterse neerslag. De bandenprestaties tussen de voor- en achteras zijn dan zodanig verschillend dat het rijgedrag onaangenaam en zelfs gevaarlijk zou kunnen worden.