Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschil tussen snelladen en gewoon laden

Vraag gesteld door op 21 december 2022

wat is het verschil tussen snelladen en gewoon laden? wat is beter voor de levensduur van de accu? moet de accu altijd volledig worden geladen? of is het beter om bijvoorbeeld tot 80% te laden?

Merk: btw
Type: i 4
Bouwjaar: 2022
Brandstof: elektrisch

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt wat het verschil is tussen snelladen en gewoon laden.

Snelladen

Snelladen doet u niet thuis of bij de laadpaal op straat. Snelladen kan alleen bij zogenaamde snelladers waarbij in relatief korte tijd de accu weer voor een groot deel opgeladen wordt.
Bij snelladen is de laadsnelheid afhankelijk van de lader maar ook van de auto en is de accu in zo'n 30 minuten weer grotendeels vol. Meestal neemt de snelheid af tijdens het laden, zelfs zo ver dat nadat de accu van de auto zo’n 80% vol is het niet meer zinvol is om langer bij de snellader te blijven.

Balanceren

Om optimaal van de capaciteit van de accu gebruik te maken is het belangrijk dat de cellen van de accu gebalanceerd worden. Dit balanceren gebeurt wanneer de auto aan de gewone laadpaal volledig opgeladen wordt. Dit normale laden is dan ook de beste manier voor een lange levensduur van de accu.

Extra informatie; bij lithium-ion accu’s wordt altijd aanbevolen ze niet de volle 100% op te laden maar bijvoorbeeld te stoppen met laden bij 80%. Uw auto regelt dit zelf; wanneer het dashboard aangeeft dat de accu 100% vol is dan zal het energiemanagement zorgen voor dat er een veilig marge zit. De accu’s zijn dus in werkelijkheid niet propvol.

Meer over accu’s kunt u vinden op onze site.