Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlichting vervangen door LED

Vraag gesteld door O. Brouwer op 24 december 2022

Ik had de vraag wat betreft het vervangen van de gloeilampen (halogeen) voor led. Ik heb gelezen dat het juridisch gezien nog niet mogelijk is om voor de koplampen gloeilampen te vervangen voor led, maar hoe zit het juridisch precies voor alle andere verlichting van de auto (kentekenverlichting, parkeerverlichting, interieurverlichting, ect.)?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of het juridisch wel toegestaan is om in andere lampen dan de koplampen led verlichting te plaatsen.

Typekeuring

Eigenlijk geldt voor alle autoverlichting, dat zodra er een lichtbron in geplaatst is die niet overeenkomt met de lichtbron die aanwezig was bij de typegoedkeuring, dit niet toegestaan is.

Wit licht

Omdat andere verlichting dan koplampen geen lichtbundel uitstralen zal de kans op verblinding minimaal zijn. Er is dan ook geen actieve controle op de lichtbron. Men dient wel altijd rekening te houden met de voorgeschreven kleur van de verlichting. Verlichting aan de achterzijde van de auto mag niet anders dan rood of oranje uitstralen wanneer de auto stil staat of vooruit rijdt. Kentekenverlichting mag dan ook geen wit licht achteren uitstralen. Wanneer men de lichtbron vervangt door een led lamp met een grotere opbrengst kan het gebeuren dat er toch wit licht naar achteren uitstraalt. Hiervoor kan wel degelijk bekeurd worden.
De binnenverlichting is niet gekeurd en hier zijn dan ook geen eisen aan. 
 

===========================

Update (november 2023)

Het antwoord van de RDW op de vraag of het vervangen van voertuigverlichting door LED-lampen is toegestaan in Nederland vindt u hier: Mag je halogeen autoverlichting vervangen door LED-lampen? | ANWB