Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Uitlaatgas sensor

Vraag gesteld door J. de Feyter op 2 januari 2023

Volgens mijn garage is de Lambda of NOx sensor deffect. Dat onderdeel moet meer dan € 300,- kosten. Volgens mij is een Lambda sensor niet zo duur. Alleen bij de FSI motoren van VW heb ik iets gevonden over NOx sensoren die erg duur zijn. Stel dat mijn fiesta een dure NOx sensor heeft kan die dan door een software aanpassing uitgeschakeld worden, wat veel goedkoper is?

Merk: Ford
Type: fiesta
Bouwjaar: 2011
Brandstof: bezine
Motorvermogen: 82 pk
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of het mogelijk is om de software van uw auto aan te passen zodat een defecte NOx sensor niet meer storend is.

Lambdasondes

Er zijn gewone lambdasondes en zogenaamde breedband lambdasondes. Deze laatste zijn een stuk kostbaarder. Zo ook de NOx sensor, dat is een kostbaar onderdeel inderdaad.

NOx sensor

De NOx sensor controleert de hoeveelheid NOx in de uitlaat en draagt zo niet bij aan het rijgedrag van de auto. Hij draagt wel bij aan een lage uitstoot van schadelijke gassen. Wanneer de NOx sensor defect is zal de auto waarschijnlijk prima rijden. U ziet alleen een waarschuwing op het dashboard van een aanwezige foutcode.
Inderdaad is het mogelijk om de software van uw auto aan te passen waardoor deze storing niet meer getoond wordt. De auto zal dan wel te veel schadelijke gassen uitstoten. De auto voldoet niet meer aan de typegoedkeuring en u bent in overtreding als dit wordt vastgesteld. Wij raden het hierom zeer af.