Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelheidsmeter uitgevallen

Vraag gesteld door op 25 december 2022

Mijn snelheidsmeter werkt niet meer. We kunnen niets vinden in de bedrading, kabelboom is intact, sensoren werken, de zekering springt er steeds uit. Na een noodstop piepte er iets en klapte de zekering eruit en werkte niets meer. Op dit moment werkt mijn snelheidsmeter niet, mijn automatische deurvergrendeling gaat er niet op zodra ik rij, wel handmatig en mijn totale km stand loopt niet op. Enig idee waar ik nog kan zoeken? Of wat er aan de hand kan zijn??

Merk: Kia
Type: Piccanto 1.2 cvvt 3 deurs
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 86

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Bij uw auto is onder andere de snelheidsmeter uitgevallen en u vraagt hoe dat nu kan.

Zoals u zelf al heeft ontdekt zijn er veel meer componenten aangesloten op dezelfde groep als de snelheidsmeter. Zo wordt onder andere de centrale portiervergrendeling gevoed via dezelfde zekering.

Ik vermoed dat de bedrading van een van de portiersloten kortsluiting maakt en dat de zekering hierdoor steeds defect raakt. U kunt zelf proberen om de bedrading naar de portieren eens te bewegen. U vindt deze bedrading in een rubber slang bij de scharnieren van de portieren en de achterklep. Wanneer na wiebelen aan deze slang de zekering niet meer defect raakt weet u dat hier een gebroken draad in aanwezig is. Ik denk dat u voor definitief herstel bent aangewezen op een garage met meet apparatuur en kennis om bedrading te herstellen.