Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik THP-motor

Vraag gesteld door J. Tuik op 21 december 2022

C4 geeft af en aan motorstoring aan met vermogen verlies. Olieverbruik neemt toe eerst om 3000 km nu 1500 km. Citroendealer gaf advies om er 10w60 olie in te doen. Motorstoring is weer terug. Heeft u enig
idee wat het probleem is ? PS advies was ook motor te vervangen.

Merk: citroen
Type: c4 picasso 2014 1.6 THP
Bouwjaar: 2014
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 155

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U heeft een Citroen C4 Picasso met een terugkerende motorstoring en hoog olieverbruik. Het advies van uw dealer is inmiddels een nieuwe motor te plaatsen.

Nieuwe motor

Die conclusie is wel heel erg zuur voor een auto van 8 jaar. Ik weet geen kilometerstand maar helaas heeft deze motor geen smetteloze staat van dienst en is inwendige motorvervuiling vaak dé bron van grote gevolgen. Deze specialist geeft daar uitgebreide info over en kan het soms zó hardnekkig zijn, dat een nieuwe motor onvermijdelijk wordt.

Conclusie

In basis zit de fout min of meer in de gekozen motorconstructie. Maar ik wil benadrukken dat er geen enkel technisch excuses mag zijn waarom dit zou mógen voorkomen. Tot pakweg 250.000 km moet elke moderne benzine motor de rit min of meer probleemloos kunnen uitzitten. Deze motor voldoet daar niet aan en moet u zeker bij uw dealer aandringen op een coulante oplossing. Een nieuwe motor is echt een buitensporige ingreep voor een 8 jaar oude auto en wellicht aantoonbaar ook nog netjes onderhouden.