Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geen olieverbruik?

Vraag gesteld door R. Jenkins op 19 december 2022

Bijna een jaar terug heb ik met pech langs de weg gestaan omdat de auto aangaf dat de motor te heet werd. Na een lange tijd heen en weer met Ford, waar ze vrijwel zonder grondig onderzoek aangaven dat het motorblok het zou hebben begeven, ben ik voor een second opinion naar een andere garage gegaan. Eindpunt was een defecte compressie gedeelte in mijn koelvloeistof dop. Na advies van bovenstaande door die garage ben ik (nog) nauwkeuriger en ook wel vaker mijn oliepijl en koelvloeistof reservoir gaan checken. Omdat mijn oliepijl destijds wat aan de lage kant zat ben ik deze maar gaan wezen bijvullen en omdat de fles bijna op was de rest van de fles ook maar toegevoegd. 'De rest' was toch wel wat meer dan voorgeschreven in de handleiding (in ieder geval niet meer dan 0,5L teveel). Met dit overschot aan motorolie ben ik inmiddels 8 maanden verder. Ik check mijn motorolie nog steeds regelmatig en wat mij opvalt is dat het lijkt alsof mijn oliepijl maar niet afneemt. Ik vraag me dan af, doet mijn auto het dan juist erg goed of is dit juist helemaal niet goed? Ik weet niet precies hoelang je met een volle lading motorolie moet doen, maar volgens mij hoort mijn auto best een olie slurper te wezen...

Merk: Ford
Type: Fiesta
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 182

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of het goed is dat u geen olieverbruik constateert terwijl u regelmatig het olieniveau controleert.

Olie verbruik

Elke verbrandingsmotor zal enigszins olie verbruiken. In de motor zorgt de oliefilm op de cilinderwand voor de afdichting tussen zuigerveer en cilinderwand. Een heel klein beetje van deze olie zal verbranden wanneer de motor zijn werk doet.
De ene motor verbruikt meer olie dan de ander. In sommige gevallen hoeft er geen olie tussen de beurten bijgevuld te worden (terwijl de interval wel 20.000km uit elkaar kan liggen) en bij andere auto’s is het nodig om elke 2.000km een halve liter olie bij te vullen. Het advies is hierom altijd om regelmatig het olieniveau te controleren!

Olie verdunning

Wanneer de auto voornamelijk gebruikt wordt voor korte afstanden (en de motorolie dus nooit goed op temperatuur komt) kan het voorkomen dat er brandstof in de motorolie komt. De brandstof slaat neer op de cilinderwand en dit zorgt voor verdunning van de olie, u meet in dat geval een maximum olie niveau. Dit heeft twee nadelen: olie met brandstof smeert niet goed en wanneer de motorolie wèl een keer goed warm wordt verdampen de brandstofdelen en zakt het niveau plotseling enorm.

Onderhoud

Om deze reden is het heel erg belangrijk om het onderhoudsschema van de fabrikant aan te houden. Misschien is het zelfs aan te raden om de olie vaker te laten vervangen wanneer deze niet of zelfden op temperatuur komt.

Mijn collega laat zien hoe u zelf het olieniveau op de juiste manier controleert.