Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defect stuurhuis Land Rover Evoque van 2019

Vraag gesteld door op 7 december 2022

Sind mei 2019 heb ik een Landrover Evoque met nog 25.000km op de teller nu is na terugkomst van enekele weken vakantie het stuurhuis kapot..

Offerte moet nog kopen maar lijkt me dure grap
Vragen:
1. Is dit normaal na 3 1/2 jaar met een km stand van nog 25.000km.
2. Wat zijn de kosten bij benadering
3. Kunnen wij nog iets doen richting Landrover ?

Hoor graag.

Merk: Landrover
Type: Evoque
Bouwjaar: 2019
Brandstof: benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Na terugkomst van vakantie blijkt bij 25.000 km het stuurhuis defect te zijn van uw Land Rover Evoque. U vraagt welke kosten u kunt verwachten en wat feitelijk uw rechten zijn bij een auto van een dergelijke leeftijd.

Buitensporig gebrek

Het mag duidelijk zijn dat van normale gebruikersslijtage hier geen sprake kan zijn. Een dergelijk component zou in alle redelijkheid minimaal 10 jaar of 200.000 km mee moeten kunnen, en wil ik hiermee maar onderstrepen dat dit duidelijk een geval is van een buitensporig gebrek. De verkopende en verantwoordelijke dealer zou echt zijn best moeten doen om u een billijk voorstel aan te bieden. En eigenlijk zou de inzet moeten zijn een kosteloos herstel. Dit stuurhuis is wat levensduur betreft non conform en heeft de verkopende dealer na 3 1/2 nog altijd een bepaalde verantwoordelijkheid voor het geleverde product. Wanneer u een coulance regeling krijgt aangeboden zou wat mij betreft uw bijdrage niet meer dan 25% moeten zijn. Maar laat duidelijk bij uw dealer doorschemeren dat de kosten, gezien de geringe levensduur, niet volledig voor uw rekening mogen zijn. Zie aanvullend ons Stappenplan klachten na aankoop hoe u dat ook op papier zou kunnen onderstrepen.

Conclusie

De kosten zullen niet gering zijn. Een universele prijs van een dergelijk stuurhuis gaat al gauw richting de 2.000 euro. En met de- en monteren sluit ik niet uit dat je met dealerprijzen al gauw richting de 3.500 euro gaat. En dit moet u écht beschouwen als buitensporig en onverwacht. Een stuurhuis is een duurzaam component die niet zó vroeg en zonder aanleiding de geest mag geven.