Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden óf sneeuwkettingen verplicht in Frankrijk

Vraag gesteld door W. Dingemanse op 15 november 2022

Ik heb in december een vakantie naar de Spaanse Pyreneeën in de planning, met een route door Frankrijk ik lees op sommige plaatsen dat sneeuwkettingen verplicht zijn, andere hebben het over winterbanden of sneeuwkettingen, wat suggereert dat alleen winterbanden voldoende is? als ik al winterbanden heb ben ik dan verplicht om ook nog sneeuwkettingen bij me te hebben?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U vertrekt in december naar de Spaanse Pyreneeën en u vraagt of u op die route door Frankrijk verplicht sneeuwkettingen aan boord moet hebben óf dat alleen winterbanden ook volstaan.

  • Sinds 1 november 2021 ben je in de berggebieden in Frankrijk (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) verplicht om in de winterperiode van 1 november t/m 31 maart sneeuwkettingen in de auto te hebben tenzij je op winterbanden rijdt. Een overtreding van deze nieuwe winterregels wordt vanaf 1 november 2022 beboet.
  • Een nieuw rechthoekig wit verkeersbord met een rode rand en een zwarte winterband en sneeuwkettingen erop geeft aan dat je een zone binnengaat waar je in de winterperiode sneeuwkettingen in de kofferbak van de auto moet hebben of op winterbanden moet rijden.

Met uw auto rondom op winterbanden hoeven sneeuwkettingen dus niet noodzakelijk aanwezig te zijn. Zie aanvullend ook onze pagina Winterbanden en sneeuwkettingen in Frankrijk.