Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Werkt TPMS ook met 5 wielen?

Vraag gesteld door G. Muskens op 10 november 2022

Ik wil op mn jeep graag alle 5 banden jaarlijks roteren en daarom het reservewiel ook voorzien van een TPMS sensor.  Kan dit überhaupt of krijg je dan foutmeldingen  ?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of het mogelijk is om de wielen te wisselen die voorzien zijn van een TPMS sensor.

Er bestaan twee verschillende systemen die gebruikt worden om de bestuurder te waarschuwen wanneer er vermoedelijk een zachte band aanwezig is. Het zogenaamde passieve TPMS systeem en het actieve TPMS systeem.

Passief TPMS

Wanneer de auto gebruik maakt van een passief systeem zijn er geen sensoren in de banden aanwezig en vergelijkt de auto (op basis van informatie van de ABS-sensoren) de omtrek van de banden. Hierbij kunt u dus zonder problemen de banden onderling uitwisselen. Het systeem zal wel altijd bij een verandering van bandenspanning of wisselen van wielen door de bestuurder gereset moeten worden (in de gebruikershandleiding staat hoe dit in zijn werk gaat).

Actief TPMS

Wanneer de auto gebruik maakt van een actief systeem heeft elk wiel zijn eigen sensor, deze sensor correspondeert met een locatie (bijv. links achter). Wanneer de banden dan van positie wisselen is er een grote kans op storingen.
Veel meer over TPMS (bandenspanningscontrole) systemen kunt u nalezen op MVW autotechniek.

De kans is wel aanwezig dat er in de computer van de auto ruimte is om extra sensoren op te slaan, zodat u kunt wisselen tussen zomer- en winterwielen bijvoorbeeld. Of deze mogelijkheid aanwezig is kan ik niet zeggen, de dealer beschikt over deze aanvullende informatie.