Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ombouwsets naar LED of Racing Vision GT700 lampjes

Vraag gesteld door G. van Eijk op 23 november 2022

De verlichting van mijn volvo V50 2.4 103 kw uit 2006 kan beter m.i. De reflectoren zijn nog in goede staat. Nu zijn er ombouwsets van diverse fabrikanten naar LED. De vraag is of die investering het waard is en is het wettelijk toegestaan. Of zijn de Racing vision GT200 H7 lampen van Philips een betere investering. Men zegt tot 200 % meer licht en een groter lichtveld. En niet onbelangrijk: gaan die lampen ook lang mee.
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of het verstandig is om de LED-lampen in uw auto te laten monteren.
 

Niet toegestaan
Gebruik van LED-lampen in het bestaande armatuur is in strijd met Europese regelgeving. De auto-typegoedkeuring is uitgevoerd met halogeenlampen. Ook hebben LED bulbs met fittingen voor bestaande armaturen geen E-keurmerk.

Voordelen

LED-verlichting heeft wel voordelen ten opzichte van halogeenlampen. De levensduur is langer en dat bevordert de veiligheid. Als de lampen verder zouden voldoen aan dezelfde eisen als lampen die wél een E-keurmerk krijgen (lichtopbrengst, passend voor de armaturen dus geen afwijkingen in lichtbundel, geen verblinding) dan zie ik er wel voordelen in. Maar op dit moment staat de regelgeving gebruik van deze lampen nog in de weg. Bij de productinformatie van deze lampen staat ook vermeld dat ze niet mogen worden gebruikt op de openbare weg. 

Racing vision GT200 lampen

Dan blijven de Racing vision GT200 lampen van Philips over. We hebben geen test uitgevoerd met deze lampen dus ervaring hebben we er niet mee. Deze lampen zijn voorzien van ECE R37 dus mogen legaal gebruikt worden, ze voldoen aan de Europese goedkeur. Over de levensduur van deze lampen kan ik helaas niets zeggen maar van een gerenommeerd merk als Philips mag u toch wel verwachten dat ze ongeveer even lang meegaan als van normale H7 koplampen.

=================
Update (november 2023)
Het antwoord van de RDW op de vraag of het vervangen van voertuigverlichting door LED-lampen is toegestaan in Nederland vindt u hier: Mag je halogeen autoverlichting vervangen door LED-lampen? | ANWB