Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistof verlies

Vraag gesteld door R. van Es op 30 november 2022

Dit jaar meerdere keren bij Fiat-garage geweest om verlies koelwater op te lossen.
Op 24 jl apk keuring plus oplossen verlies koelwater. Het stond weer onder het minimum.
Tot zover, zij komen er niet uit. Slangen vervangen, Koelwatervat vervangen etc. etc.
Wat te doen en kunt u mij aan een oplossing helpen.
De teller staat op 279000 km.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Uw Fiat verlies koelvloeistof en u vraagt zich af wat de oorzaak zou kunnen zijn.

In- of uitwendige lekkage

Wanneer een auto koelvloeistof verliest is het belangrijk om te weten of de lekkage inwendig is of naar buiten. Dit is bij een auto met verbrandingsmotor redelijk eenvoudig door de garage te constateren door gebruik te maken van een cilinderkoplekkagetest zoals op de volgende website: HBM machines. Deze test sluit men aan op de motor en zo kan de monteur constateren of er uitlaatgassen in het koelsysteem terecht komen. Is dit het geval dan is er sprake van een inwendig lek; waarschijnlijk is dan de koppakking defect of de cilinderkop. De motor moet grotendeels uit elkaar worden gehaald voor een definitieve reparatie.
Wanneer de test aangeeft dat er geen sprake is van een inwendige lekkage moet er uitwendig een lek aanwezig zijn. Bij lastig op te sporen lekkages kan de monteur het koelsysteem onder druk zetten waarna een lek vaak wel zichtbaar wordt. Slecht zichtbaar is de kachelradiateur die achter het dashboard gebouwd is maar wanneer er koelvloeistof in het interieur komt weet men genoeg.
Op deze manier moet de oorzaak van de lekkage wel vast te stellen zijn.

Herstel

Als ik de ANWB koerslijst er op nakijk heeft de auto een waarde van rond de €1500,- . Ik denk dat een reparatie altijd lager uit zal komen dan dit bedrag dus de auto is het waarschijnlijk nog wel waard.